.

Cărţile sunt albinele care duc polenul
însufleţitor de la o minte la alta.



marți, 2 martie 2010

Matei Millo-simbol local


,,Rangul boieresc nu-mi tine nici de rece,nici de cald,ci de ma tin de sfatul rudelor,am sa raman boierul Millo,un om comun,ca toti ceilalti Milesti.
Ca artist insa e alta vorba,ma vor batjocori ai mei,dar cred ca am sa mor un cineva,,
MATEI MILLO




Matei Millo(1814 – 1896)
Aici s-a născut pe 25 noiembrie 1814 Matei Millo, actor de un excepţional talent, la fel de mare în comedie ca şi în dramă, regizor, profesor, autor dramatic, conducător de trupă şi director de teatru. Matei Millo a început învăţătura în casa părintească. Şi-a continuat studiile la şcoala lui Victor Quenim din Iaşi, unde i-a avut colegi, printre alţii, pe Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. Apoi a urmat Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani. De la întoarcerea sa în ţară şi până la sfârşitul vieţii, Matei Millo a depus o muncă susţinută pentru afirmarea teatrului românesc. S-a stins din viaţă la 9 septembrie 1896, la Bucureşti.
La Stolniceni Prăjescu a fost amenajat un punct expoziţional „Matei Millo – 175 de ani de la naştere”. Sunt expuse lucrări despre marele om de cultură, originar din această comună, volume despre teatrul românesc, afişe de epocă, fotografii, toate donaţii ale juristului pensionar Constantin Dogaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu